Delhaize is niet alleen begaan met de kwaliteit van haar producten, maar ook met de manier waarop ze geteeld of geproduceerd zijn. Delhaize legt een hoge ethische standaard op en eist dezelfde standaard van haar leveranciers. Delhaize is ook begaan met de werkomstandigheden bij haar leveranciers. Alle leveranciers ondertekenen een charter dat in 2009 werd ingevoerd en waarin de basisconventies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn opgenomen.
Ons charter is gebaseerd op de charter van het BSCI (Business Social Compliance Initiative), waarvan wij lid zijn, en het omvat de volgende onderwerpen:
- Naleving van de wetgeving;
- Vrijheid van vereniging en het recht op collectieve onderhandelingen;
- Verbod op discriminatie - De vergoedingsgraad - Het aantal werkuren;
- Een gezonde en veilige werkplek - Verbod op kinderarbeid;
- Verbod op dwangarbeid en disciplinaire maatregelen;
- Respect voor het milieu;
- Een transparant en ethisch managementsysteem, zonder corruptie.
Sinds 2014 controleren we de naleving van deze regels via sociale audits. Wij benoemen onafhankelijke auditors om fabrieken en groente- en fruitteeltbedrijven te bezoeken. Na elk (al dan niet aangekondigd) bezoek ontvangt Delhaize een verslag met de opmerkingen van de auditor. Op deze basis, en met de hulp van het BSCI, helpen wij onze leveranciers bij hun inspanningen om de werkomstandigheden te verbeteren.
Er wordt prioriteit gegeven aan fabrieken en alle boerderijen die actief zijn in landen die wij als risicovol beschouwen. Dit zijn voornamelijk landen buiten de Europese Unie.
Dit brengt verantwoordelijkheid met zich mee, ten aanzien van de mensen die werkzaam zijn in de keten, dierenwelzijn of het milieu. We willen zo proactief mogelijk vraagstukken omtrent mensenrechten en milieu kunnen identificeren en aanpakken. Zo hebben we meer controle en kunnen we sneller veranderingen doorvoeren bij onze huismerk producten. Deze stappen gaan uit van een bestaand beleid van ons moederbedrijf Ahold Delhaize dat momenteel een
global due diligence uitvoert bij alle merken. De resultaten hiervan zullen weldra bekend gemaakt worden.
Fairtrade voor een eerlijkere wereldhandel
Delhaize en Fairtrade zijn al meer dan 20 jaar partners. Delhaize was de eerste supermarkt die in 1999 Fairtrade-gecertificeerde koffie verkocht. Het doel? Bijdragen tot een eerlijkere handel en een beter leven bieden aan producenten in het Zuiden.
We zijn trots dat we het breedste assortiment Fairtrade-gecertifieerde producten mogen aanbieden, ongeveer 70, waardoor iedereen zijn keuze kan maken. De producten zijn herkenbaar aan de Fairtrade-labels. Delhaize biedt ook atypische Fairtrade producten aan zoals cashew noten, honing, wijn of oorstokjes.
Fairtrade-labels garanderen dat het product afkomstig is van producentencoöperaties of plantages in ontwikkelingslanden. Ze garanderen ook een eerlijke premie voor de producenten en de naleving van de internationale fairtradevoorwaarden. Door Fairtrade-gecertificeerde producten te kopen, draag je rechtstreeks bij aan de verbetering van het leven en de arbeidsomstandigheden van deze producenten.
Klik
hier om ons assortiment van Fairtrade-gecertificeerde producten te ontdekken en
hier om de verhalen van de producenten te lezen.